Ufoja ja muita kummajaisia

:-)

Rauni-Leena Luukanen-Kilden ja muiden ufo-fanaatikkojen räyhätessä televisiossa lentävistä lautasista ihmiset miettivät omaa kantaansa maapallon ulkopuolisten olentojen olemassaolon mysteeriin. Jokut pitävät niitä täysin ihmisten tahallaan tai tahattomasti keksiminä mielikuvituksen tuotteina, toiset hymähtävät asialle varovaisesti, ja kolmas porukka odottaa heidän saapumistaan hetkellä millä hyväänsä. Uskonnolliset instituutiot toitottavat ihmisille lähes poikkeuksetta, että pitäisi olla varovainen - eihän sitä tiedä mitä saatanan tuottamia monstereita ne oikein ovat.

Mutta mikä lienee totuus, ja miksi se ei ole paljastunut suurelle yleisölle. Miksi vain jotkut valitut ihmiset näkevät ufoja ja saavat telepaattisia viestejä? Tärähtäneitä? Maineen ja mammonan tavoittelijoita? Tuskin minä ainakaan alkaisin kovin julkisesti mainostamaan, jos joku Siriuksesta kotoisin oleva häiskä tulisi jututtusille. Vaikka ehkä pääsisikin johonkin af Granin dokumenttiin, maineeni täysjärkisenä olisi kuitenkin mennyttä. Moniko olisi valmis leimaantumaan hulluksi muutaman tonnin tähden?

Toisaalta - jos aiheesta kirjottaisi best-sellerin, rikastuminen saattaisikin käydä käden käänteessä. Monien ufo-tarinoiden motiivina lienee ollutkin kasvattaa kirjoittajan maallista omaisuutta nopeasti ja vaivattomasti. Onhan meillä varoittavina esimerkkeinä vastaavia tapauksia uskontojen ja ennen kaikkea erilaisten uskonlahkojen puolelta.

Jos tarkoituksellisten huijausten lisäksi lasketaan mukaan vielä tahattomat väärät havainnot, voidaan suurimman osan havainnoista ja kokemuksista olettaa olevan keksittyä tai väärää. Mutta ikinä ei voida väittää tai osoittaa, että kaikki sata prosenttia tapauksista olisi huijausta. Ja vaikka 99.99 prosenttia olisikin, jäljelle jää mystiset 0.01 prosenttia. Milläs ne sitten selität?

Salaliittoteorioita riittää kyllästymiseen saakka. Epälijöille kerrotaan, että korkeassa asemassa olevat ihmiset salaavat ufojen olemassaolon pelkäessään menettävänsä valta-asemasa, tai sitten hallitukset yrittävät saada itselleen uutta aseteknologiaa jne. Kaikkia jälkiä on huolellisesti peitelty; "Rosewell oli vain yksi tapaus monesta, eikä edes paras", sanoi Syvä Kurkku MTV3:n fiktiosarjassa Salaiset Kansiot.

Tiedemiehet väittävät, että maapallon ulkopuolella luultavastikin on elämää. He vain pitävät kovin epätodennäköisenä, että yksikään avaruuden olento ikinä sattuisi tupsahtamaan maapallollemme. Avaruus on sen verran suuri, että matkustaminen todella kaukaa tänne veisi jopa valonnopeudella ikuisuuden. Ja skeptikkojen leiri ei ole vielä valmis uskomaan teorioita matkan taittamisesta ylivalonnopeuksilla tai avaruuden madonreikien kautta. Vielä vähemmän uskotaan juttuja toisista värähtelytasoista, dimensioista, jotka ovat sijoittuneet rinnakkaisesti meidän kolmiulotteisen avaruutemme kanssa. Tämän dimenssioteorian mukaan ufot siis ilmestyvät näkyviin näppärästi vain vaihtamalla värähtelytasoaan. Onpa joku keksinyt, että esimerkiksi Bermudan kolmio on "portti" muihin dimensioihin, joissa esimerkiksi hetkeksi kadonneet lentokoneet ja laivat vierailevat aina silloin tällöin. (Eräät tutkijat tosin väittivät, että Bermudan kolmion katoamiset liittyvät alueen erikoisten meri- ja ilmavirtausten aiheuttamiin onnettomuuksiin, joiden yhteydessä alukset painuvat meren pohjaan tutkan ja etsijöiden ulottumattomiin. Tästä oli jossain TV-dokumentissa vuosia sitten.)

Monen kiinnostus ufoja kohden tyssää siihen, ettei ole mitään konkreettista kokemusta tai todistusaineistoa. Moni ei kyllä haluakaan kokea mitään yliluonnolliseen verrattavaa, en edes minä. Olisihan se sen verran kova shokki perinteiselle maailmankuvalle, että tiedä miten siihenkin reagoisi; tulisi pian vaikka hulluksi.

Monet kirjat ja ufo-ihmiset lupailevat kovasti, että totuus alkaa vähitellen valjeta. Vuosituhannen vaihteessa kuulema paukkuu ja rytisee heti rankemman puoleisesti, kun maapallo alkaa hajota käsiin. Esimerkiksi RLLK väittää uusimassa kirjassaan Universumin Lapsi maapallon olevan suurin piirtein mennyttä kalua; enää on liian myöhäistä puuttua luonnon saastumiseen tai muuhun ihmisten aiheuttamiin häiriöihin. Tästä lopun ajasta on merkkeinä lukuisat luonnonkatastrofit, kuten maanjäristykset ja tulivuortenpurkaukset. Maapallo tuhoutuu ja ainoastaan tarpeeksi pitkälle henkisen kehityksen tiellä edenneet ihmiset selviytyvät. Vihjailtiin jopa, että ufot laskeutuvat sankoin joukoin pelastamaan ihmisiä ja muuta sen sellaista. Aika hurjia väitteitä, vaikkakin tämän tyyliset ennustukset luultavasti kuuluvat osana vuosituhannen vaihtumisen odotukseen. Mielenkiintoista olisikin opiskella historiasta, millaisia mullistuksia odoteltiin uudenvuoden aattona vuonna 999 jKr.

Lopuksi ohjeet ufokontaktin varalle

Aluksi on syytä epäillä mielenterveyttä, sanoisi skeptikko. Minä taas sanon, että seuraa rauhallisesti tilannetta. Useimmat alkoholista johtuvat hallusinaatiot nimittäin häviävät kunhan kohdetta tsiikaa muutaman kerran uudestaan. Jos lautanen piirittää edelleenkin sinua, ja olet ihan varma kohteen aitoudesta, tee havaintoja: kello, paikka, päivämäärä, keli, juotu alkoholimäärä jne. Usein nimittäin alkoholin vähäinen määrä aiheuttaa vakavia ahdistustiloja, jolloin ihminen (teekkari) saattaa nähdä pahastikin harhoja. Yritä vielä katsoa aluksen yksityiskohtia; muistuttaako se jotain tuttua esinettä, esim. kossupulloa. Näin on sitten jälkeenpäin helpompi muistella yksityiskohtia (vrt. "siinä etiketin tienoolla oli sitte semmoinen ikkuna..")

Kyseessä saattaa olla myös törkeä pila, joten ei kannata ensimmäiseksi rynniä asiata kavereille kertomaan. Kuitenkin on tärkeää, että kerrot jollekin havainnostasi. Hyvällä lykyllä saatat päästä johonkin af Graanin laatudokumenttiin, jossa voit sitten ylpeänä kertoa havainnostasi. Ja maineesi on taattu. =)

...


Mustavalkokuvat ripattu Pahkasika-lehdestä, värikuva jostain ufokirjasta

(C) Juha Lehtomäki 1997 C'est la vie -pääsivulle