Tee-se-itse ilmaiset multimediakaiuttimet!

Tämän päivän kova sana tietotekniikassa on multimedia: kuvaa, animaatiota, interaktiivisuutta --- ja ääntä. Ja jotta musiikkia ja erilaisia multimediaääniä saataisiin ulos, tarvitaan tietokoneen lisäksi äänikortti, vahvistin ja kaiuttimet.

Ongelma on kuitenkin siinä, että useasti kodin äänentoistolaitteita tarvitsee joku muu silloin kun itse tekisi mieli pelata multimediapelejä, joissa on siis ääniä ja musiikkia. Tai avovaimosi on estänyt atk-työpisteen perustamista olohuoneeseen, jossa perheen stereot yleisesti sijaitsevat.

Tarvitaan siis jotain muuta tapaa synnyttämään ilmaan paineaaltoja. Alan miehet ovat kehittäneet tähän yleismaailmanlaajuiseen ongelmaan ns. multimediakaiuttimet, joilla tarkoitetaan yksinkertaisesti tietokoneen omia pieniä kaiuttimia, jotka pelaavat ilman ulkopuolista vahvistusta. Eräänlaiset aktiivikaiuttimet siis.

Alan miehet ovat myös huomanneet ko. artikkelin olevan hyvä tapa rahastaa ihmisiä, joten me päätimme kertoa, miten voit itse rakentaa täysin toimivat ja hyvät kaiuttimet. Ja kaiken lisäksi ilmaiseksi.

Projektin aloittaminen

Aluksi sinulla pitää olla tietokone ja siinä jonkinlainen äänikortti. Multimediakaiuttimille kelpaa varsin hyvin halpa ja vanha 16-bittinen Soundblaster, joten mitään state-of-art -luokkaa äänikorttisi ei tarvitse olla (joskaan siitä ei ole mitään haittaa).

Työn vaikein vaihe tulee heti alussa: jostain on saatava mielellään ilmaiset korvakuulokkeet. Homma saattaa aluksi tuntua vaikealta, mutta vähän mielikuvitusta käyttämällä siitä selviää. Otetaan esimerkki: joissain lentokoneissa on saatavilla ilmaiseksi korvakuulokkeita, joilla kuunnellaan radiota ja elokuvia. Usein nämä ilmaistavarat "unohtuvat" sitten matkakassiin! Luureja on saatavilla myös vanhoista korvalappustereoista ja kodinkonekorjaajilta.

Kaiuttimen kotelo muotoutuu kätevästi 3.5" pahvisesta diskettikotelosta. Jos haluat rakentaa erilliset stereo-kaiuttimet, tarvitset luonnollisesti kaksi laatikkoa.

Musiikin kuutelemista varten tietokoneella on hyvä olla taajuuskorjain, jolla taajuusvaste voidaan säätää optimaaliseksi. Esimerkiksi mpeg-musiikkia kuunnellessa on Winamp erittäin hyvä soitin, josta kaikki tarvittavat säätömahdollisuudet löytyvät. Outoa kyllä, rakennusryhmämme kolme vuotta vanhan soundblaster-16:n mukana ei tullut mitään korjaimia, millä cd-rom -asemalta tulevaa ääntä olisi pystynyt säätämään.

Rakentaminen

Ideana on tehdä korvakuulokkeista aito kaiutin irroittamalla kuulokeosat ja koteloimalla ne. Mitä tällainen operaatio sitten hyödyttää? Kysymyksessä on klassinen äänentoisto-ongelma: avonaiset elementit kumoavat itse tuottamaansa ääntä, mutta laittamalla ne koteloon kumoamisefektiä ei synny. Voit demonstroida ilmiötä esimerkiksi kuuntelemalla miten ei-koteloiduista autokaiuttimista kuuluu silloin kun ne eivät ole paikollaan auton hattuhyllyllä.

Alla olevassa taulukossa käydään jokainen rakennusvaihe yksityiskohtaisesti läpi. Niitä huolella seuraamalla multimediakaiutin onnistuu varmasti.

Ja eikun kuuntelemaan...

Lopuksi koittaa positiivinen yllätys. Ääni on hyvä, ja tehoakin löytyy ihan mukavasti! Eikä enää riippuvuutta erillisestä vahvistimesta. Taajuudessa on tosin hieman parantamisen varaa, mutta miksikään teknobilekaiuttimisihan tätä ei tarkoitettukaan.

Pienellä askartelulla onnistuimme rakentamaan hyvätasoisen kaiuttimen, josta on iloa moniksi vuosiksi eteenpäin. Asiasta innostuneena päätimme jatkaa tee-se-itse kokeiluja. Kaikki on vain mielikuvituksesta kiinni!


1. Aloita projekti hankkimalla irtonaiset korvakuulokkeet. Varmista, että liitinosa on yhteensopiva äänikorttisi kanssa. Voit myös kokeilla, että luurit toimivat laittamalla ne päähän ja soittamalla ääniä tietokoneelta.
2. Irroita varovasti kaiutinosat päässäpitimestä. Mallista riippuen kaiuttimet irtoavat eri tavoilla. Pahimmassa tapauksessa joudut irrottamaan ne väkisin, jonka jälkeen et voi enää kasata kuulokkeita alkuperäiseen muotoon.
3. Poista kuulokkeista pehmusteet, suojat ym. ylimääräiset osat. Myöhemmässä vaiheessa asennus helpottuu, kun kaiuttimen karsii mahdollisimman yksinkertaiseksi. Varo kuitenkaan rikkomasta mitään tärkeää!
4. Etsi käsiisi pahvinen, kaksiosainen kymmenelle 3.5" korpulle suunniteltu diskettilaatikko. Varmista, että laatikko on tyhjä, muuten sisällä olevat disketit vahingoituvat käyttökelvottomiksi.

Laatikko on hyvä olla tukeva ja mahdollisimman tiivis, joten vanhaa runsaassa käytössä ollutta lootaa ei kannata valita.

Jos haluat tehdä kahdet kaiuttimet yhden sijaan, tarvitset kaksi diskettilaatikkoa. Ulkonäöllisistä seikoita johtuen lootien kannattaa olla samanlaiset, tai ainakin samannäköiset.

5. Mittaa kaiutinelementtien halkaisijat ja piirrä samankokoiset ympyrät jomman kumman diskettilaatiko-osan pohjaan kuvan osoittamalla tavalla. Voit myös käyttää elementtejä sapluunana.
Huom! Voit tehdä myös kaksi kaiutinta tekemällä yhdet reiät kahteen koteloon.

6. Leikkaa reiät katkoviivoja pitkin. Vedä johto jommasta kummasta reiästä läpi. Työnnä elementit tukevasti aukkoihin, ja varmista niiden tiiveys. Tiivistä tarvittaessa esimerkiksi purkalla tai sinitarralla.

7. Työnnä diskettikotelon toinen puoli varovasti paikoilleen. Kytke johto äänikorttiin. Kaiutin on valmis!

Liikuttamalla koteloa voit säätää kaiuttimen tilavuutta, mikä vaikuttaa äänentoistoon. Bassotoistoa voi parantaa kaivertamalla koteloon kolon, joka toimii refleksiputkena. Tarkempia säätöohjeita saat mm. Hifi-lehdestä.


(C) Juha Lehtomäki 1997 C'est la vie -pääsivulle